събота, 28 януари 2012 г.

НЕЩО СЛАДИЧКО ЗА СЛЕДОБЕДНИЯ ЧАЙ ИЛИ КАФЕ

        След обещаната игра навън


       
        домашните бяха написани , а аз се заех да направя нещо
        сладичко .След дълго разглеждане на кулинарните спи-
        сания  се спрях на един ябълков сладкиш и сладки с изва-
        ра.

        ЯБЪЛКОВ СЛАДКИШ
             
         
        Продукти :
        за тестото :
       1кр.масло на стайна температура -нарязано на кубчета  
        6 с.л.захар на кристали
        1 жълтък
         ванилия,щипка сол
        1 к.л.настъргана на ситно лимонова кора
        200г.брашно
        за плънката :
        3 ябълки-леко кисели
        1/2кр.масло
        2 с.л.захар
        1/2 к.л.канела(имах кленов сироп и сложих 2с.л.)
         пудра захар за поръсване

        Продуктите за тестото се омесват,оформя се топка,увива
        се в найлоново фолио и се слага за 1 час в хладилника.
        Ябълките се обелват и се нарязват на малки кубчета.В
        подходящ съд се слага маслото да се разтопи,прибавя се
        захарта и се разбърква докато се разтопи.Прибавят се
        ябълките и се задушават докато омекнат ,поръсете кане-
        лата.
        Тестото се разделя на две-като едната половина е малко
        повече от другата.Моята тавичка беше с диаметър-18см.
        Покрих отвътре тавичката с хартия за печене. 
        Взема се по-голямата половина тесто-от него се изряз-
        ва кръг с диаметър 18см и се покрива дъното на тавичка-
       та,но се оставя малко тесто за да се оформи и ръбче висо-
        ко 2 пръста.
        Плънката се изсипва в тавичката и се заглажда.От малка-
        та половина тесто се разточва кръг за да се покрие цяла-
        плънка. 
        Сладкишът се пече в загрята фурна на 180градуса на сред-
        на скара около 30 мин.След като се охлади се поръсва с 
        пудра захар и се украсява по желание.

                            
                                       
                                           

              СЛАДКИ  С  ИЗВАРА

       
                                         

            Продукти :
            180г. невлажна извара
            1 кр.масло със стайна температура
            1 яйце
            16 с.л.брашно,и допълнително за поръсване на плота
            захар за овалване
            От продуктите без захарта се замесва тесто.Плота се поръсва 
            обилно с брашно,за да не лепне тестото и се разточва на лист
            дебел 3-4мм.и се изрязват кръгчета с чаша с диаметъроколо 
            7 см.
            Захарта се изсипва в плоска чиния и всяко кръгче се потапя 
            от   едната страна в нея и се притиска за да  полепне захарта.

                                   
             
               След това всяко кръгче се  се поставя на плота със захарта
               нагоре и се прегъва на две - на полумесец,после се притис-
               кат двете ъгълчета.

                                 
               

              Нареждат се в тава, покрита с хартия за печене.Пекат се в  
              предварително загрята фурна на 200градуса ,на средна 
              скара  за около 15мин.- до лек загар.Охлаждат се и....с
              чай   или  кафе- изборът е ваш!Дано да ви е сладък събот-
              ния  следобед - като тях!
  
                               
                                  

                                                                                                                  

Няма коментари:

Публикуване на коментар