Днес е един слънчев ден!Идеален за игри в сега,а също
и за приготвяне на нещо вкусничко!Обещах на малката ми
дъщеря Ели (Елица) ,имаме си и голяма кака Еми (Емилия)-
тя е на 20г.--та обещах на Ели да излезем пред блока да пои-
грае в снега.От няколко дена девойките си бяха дали поръч-
ка за сладки гевречета и реших за закуска да ги направя.И ..
така-първо гевречета ,после игра в снега.Ето ги и тях :
Продукти :
150мл топло прясно мляко
1/2п.кр.масло-разтопено
1/3 кубче мая
50мл топла вода
4 с.л.захар
1 яйце
1 к.л.настъргана на ситно портокалова кора
ванилия,щипка сол
брашно за меко и еластично тесто
Приготвяне :
Маята се разтваря във водата.Всички продукти без брашното
се разбъркват добре.Добавя се брашно(винаги го пресявам и
да е със стайна температура) и се замесва меко тесто.Върху
набрашнен плот тестото се доомесва и се оформя на топка-
като натисна леко с пръст тестото се получава вдлъбнати
на,след което тя изчезва.Тестото се слага в купа,поръсва се с
брашно(иначе се получава твърда коричка докато втасва),пок-
рива се с кърпа и се оставя да втасва на топло докато удвои
обема си.Върху набрашнен плот режа тестото на малки пар-
чета(зависи колко големи ще са гевречетата).От парченцата
оформям фитили и два по два ги усуквам и оформям на гев-
рече.
Покривам тава с хартия за печене и нареждам гевречетата на
разстояние едно от друго и отново ги оставям да втасат на
топло за около 40 мин.Фурната трябва да е загрята на 180
градуса.След като втасат ги намазвам с разбит с малко пряс-
но мляко жълтък,поръсвам ги със захар и ги слагам да се пе-
кат във загрятата фурна за около 15-20мин. до хубав кафяв
загар.
Станаха много пухкави ,а и тоя аромат на портокал.......
И с една чаша топло прясно мляко.....идеална закуска за една
зимна събота!Приятен уикенд!И да ви е сладко!
Супер изглеждат, ще се пробвам. Като кузоначни кифлички ли са?
ОтговорИзтриванеда и станаха много вкусни
Изтриване