неделя, 5 февруари 2012 г.

ВКУСНА НЕДЕЛЯ

  СТУД,СТУД....И ПАК СТУД!
  Ами така е -все пак е зима!Но вижда и се края.Та в тоя студ никъде
  не ходим,стоим си на топличко,а аз се чудя какво да сготвя!Да- а пос-
  ле защо не ми ставали дънките?От утре съм решила да започна да ра-
  ботя по въпроса с тесните дънки,но това е друга тема-ще видим пър-
  вите резултати след месец.И така какво ще кажете за нещо сгряващо ка-
  то за начало-една крем супа от тиква,а после нещо сладичко за десерт
  и за следобедна закуска-за малки и големи.Ами запретвам ръкави!

                                КРЕМ СУПА ОТ ТИКВА

                     
    Продукти :
    400гр.тиква-обелена 
    5 средно-големи картофа
    1 стрък праз
    морков,червена ,зелена чушка
    2 кубчета зеленчуков бульон-ползвам ги вместо сол
    олио
    Приготвяне :
    Всички зеленчуци се нарязват и се слагат в тенжера,олиото,бульоните.Долива се вода 
    поне пет пръста над зеленчуците-хубаво е да има бульн,за да може да се добавя при па-
    сирането.Вари се до готовност на зеленчуците.Пасира се докато е гореща.

                                            
     
                  Аз я комбинирах с домашна туршийка и ракийка и.....в този студен неделен
    ден наистина подейства сгряващо!Ами от мен наздраве и да ви е сладко!

                          ==================================================
                                         =====================================
                                                                 ===============


                                             НЕЩО ЗА ДЕСЕРТ......?

    Да ви кажа получи се разчисти хладилник.От вчерашната торта ми остана доста
    крем(ще напиша продуктите),имах няколко останали бишкоти савоярди,шоколад,
    само купих банани.И така -първо крема:
    Правя един крем пудинг-сметана на Д-р Йоткер.След като го сваля от котлона при-
    бавям 1/3 кр.масло и разбърквам периодично докато изстине,за да не стане на бучки.
    Като се охлади го разбивам с миксер.Към един крем добавям 1/2 крема сирене Ф-я
    йогурт  и малка кутия заквасена сметана на Данон.Всичко разбивам с миксер до хо-
    могенна смес.Ако крема се получи по-гъст го разреждам с малко сладкарска сметана
    като разбърквам междувременно с миксера.Гъстотата е по ваше желание.
    Разтворих нес кафе в топла вода-в нея потапям бишкотите.Банана го нарязвам на
    кръгчета.Шоколада го настъргвам.И така -процедурата е позната:
    
                                        
    
     Аз взех чаши(може и в купички-каквото имате подходящо).Най-отдолу сиропирани
     бишкоти-ако трябва ги разчупете,ред крем ,парченца банан,шоколад и т.н.Оставих
     го за около час в хладилника.А после.....вие си знаете!

                              
            Получиха се много вкусни кремчета!  
          И щях да забравя да представя и кремчето на Ели-тя си го направи.Само крем,
          банани и захарна украса.

                                 

           =================================================================
                                           ===================================
                                                            ==================

             Следващата рецепта исках да пробвам много отдавна.И тъй като имах крема
    сирене Ф-я в повече -сега беше момента за нейното осъществяване.Рецептата е от
    една книжка-Американска кухня.Не можах да се сетя как да ги нарека ,затова ги пуб-
    ликувам както са в книгата.

                                                       РОЛС ,,КРЕМА,,

                                       
                   
          Първо ще напиша рецептата на тестото ,което се използва .От него се приготвят
    и други закуски,но тях ще покажа друг път.
                                                      СЛАДКО ТЕСТО

         Продукти:
        100мл прясно мляко-топло
        150мл вода-топла
        1/3кр.масло-разтопено
        1 яйце
        4с.л.захар,щипка сол
        1/3 кубче мая
        брашно за меко и еластично тесто-винаги го пресявам и да е със стайна темп-ра.
         Приготвяне :
        Размивам маята във водата.Прибавям и другите продукти и разбърквам добре.Нак-
        рая прибавям брашно до меко и еластично тесто.Доомесвам  го върху набрашнена
        повърхност.В намазнена купа прехвърлям оформеното на топка тесто ,покривам с 
        кърпа и оставям на топло да втаса-до удвояване на обема си.Използва се по пред-
        назначение.

                       За днешната рецепта са нужни :
         Продукти :
         1 крема сирене Филаделфия(йогурт или лайт)
         4с.л.захар
         3с.л.брашно
         1жълтък
         1к.л.ситно настъргана лимонова кора,1с.л.лимонов сок
         конфитюр по желание,смлени орехи

         ПРИГОТВЯНЕ :
         Всички продукти(без конфитюра и орехите) се разбиват на пухкав крем.
         Върху набрашнена повърхност тестото се разточва и се изрязват квадрати.Изрез-
         ките се омесват процедурата се повтаря.Във всяко квадратче се слага от крема.

                                            
            
          
     
         Противоположните краища се събират и слепват с белтъка и се оформя плик.
     Нареждат се в тава -покрита с х-я за печене.Отново се оставят да втасат -до уд-
     вояване на обема си.Пекат се в предварително загрята фурна на 180градуса на
     средна скара до златист загар.След като се охладят малко се намазват с конфитю-
     ра и се поръсват с орехите.Станаха невероятни.Горещо ви ги препоръчвам!!!!

                                
       Надявам се да са ви харесали днешните ми рецепти.До скоро!  
  

Няма коментари:

Публикуване на коментар