СТУД,СТУД....И ПАК СТУД!
Ами така е -все пак е зима!Но вижда и се края.Та в тоя студ никъде
не ходим,стоим си на топличко,а аз се чудя какво да сготвя!Да- а пос-
ле защо не ми ставали дънките?От утре съм решила да започна да ра-
ботя по въпроса с тесните дънки,но това е друга тема-ще видим пър-
вите резултати след месец.И така какво ще кажете за нещо сгряващо ка-
то за начало-една крем супа от тиква,а после нещо сладичко за десерт
и за следобедна закуска-за малки и големи.Ами запретвам ръкави!
КРЕМ СУПА ОТ ТИКВА
Продукти :
400гр.тиква-обелена
5 средно-големи картофа
1 стрък праз
морков,червена ,зелена чушка
2 кубчета зеленчуков бульон-ползвам ги вместо сол
олио
Приготвяне :
Всички зеленчуци се нарязват и се слагат в тенжера,олиото,бульоните.Долива се вода
поне пет пръста над зеленчуците-хубаво е да има бульн,за да може да се добавя при па-
сирането.Вари се до готовност на зеленчуците.Пасира се докато е гореща.
Аз я комбинирах с домашна туршийка и ракийка и.....в този студен неделен
ден наистина подейства сгряващо!Ами от мен наздраве и да ви е сладко!
==================================================
=====================================
===============
НЕЩО ЗА ДЕСЕРТ......?
Да ви кажа получи се разчисти хладилник.От вчерашната торта ми остана доста
крем(ще напиша продуктите),имах няколко останали бишкоти савоярди,шоколад,
само купих банани.И така -първо крема:
Правя един крем пудинг-сметана на Д-р Йоткер.След като го сваля от котлона при-
бавям 1/3 кр.масло и разбърквам периодично докато изстине,за да не стане на бучки.
Като се охлади го разбивам с миксер.Към един крем добавям 1/2 крема сирене Ф-я
йогурт и малка кутия заквасена сметана на Данон.Всичко разбивам с миксер до хо-
могенна смес.Ако крема се получи по-гъст го разреждам с малко сладкарска сметана
като разбърквам междувременно с миксера.Гъстотата е по ваше желание.
Разтворих нес кафе в топла вода-в нея потапям бишкотите.Банана го нарязвам на
кръгчета.Шоколада го настъргвам.И така -процедурата е позната:
Аз взех чаши(може и в купички-каквото имате подходящо).Най-отдолу сиропирани
бишкоти-ако трябва ги разчупете,ред крем ,парченца банан,шоколад и т.н.Оставих
го за около час в хладилника.А после.....вие си знаете!
Получиха се много вкусни кремчета!
И щях да забравя да представя и кремчето на Ели-тя си го направи.Само крем,
банани и захарна украса.
=================================================================
===================================
==================
Следващата рецепта исках да пробвам много отдавна.И тъй като имах крема
сирене Ф-я в повече -сега беше момента за нейното осъществяване.Рецептата е от
една книжка-Американска кухня.Не можах да се сетя как да ги нарека ,затова ги пуб-
ликувам както са в книгата.
РОЛС ,,КРЕМА,,
Първо ще напиша рецептата на тестото ,което се използва .От него се приготвят
и други закуски,но тях ще покажа друг път.
СЛАДКО ТЕСТО
Продукти:
100мл прясно мляко-топло
150мл вода-топла
1/3кр.масло-разтопено
1 яйце
4с.л.захар,щипка сол
1/3 кубче мая
брашно за меко и еластично тесто-винаги го пресявам и да е със стайна темп-ра.
Приготвяне :
Размивам маята във водата.Прибавям и другите продукти и разбърквам добре.Нак-
рая прибавям брашно до меко и еластично тесто.Доомесвам го върху набрашнена
повърхност.В намазнена купа прехвърлям оформеното на топка тесто ,покривам с
кърпа и оставям на топло да втаса-до удвояване на обема си.Използва се по пред-
назначение.
За днешната рецепта са нужни :
Продукти :
1 крема сирене Филаделфия(йогурт или лайт)
4с.л.захар
3с.л.брашно
1жълтък
1к.л.ситно настъргана лимонова кора,1с.л.лимонов сок
конфитюр по желание,смлени орехи
ПРИГОТВЯНЕ :
Всички продукти(без конфитюра и орехите) се разбиват на пухкав крем.
Върху набрашнена повърхност тестото се разточва и се изрязват квадрати.Изрез-
ките се омесват процедурата се повтаря.Във всяко квадратче се слага от крема.
Противоположните краища се събират и слепват с белтъка и се оформя плик.
Нареждат се в тава -покрита с х-я за печене.Отново се оставят да втасат -до уд-
вояване на обема си.Пекат се в предварително загрята фурна на 180градуса на
средна скара до златист загар.След като се охладят малко се намазват с конфитю-
ра и се поръсват с орехите.Станаха невероятни.Горещо ви ги препоръчвам!!!!
Надявам се да са ви харесали днешните ми рецепти.До скоро!
Няма коментари:
Публикуване на коментар